
בעוד כמה שבועות, ישראלים רבים יחגגו סילבסטר ויצאו לבלות את סופה של 2019. דבר נוסף שיקרה בדיוק באותו יום, הוא שתסתיים תוכנית הגילוי מרצון של רשות המיסים. הנוהל שהנהיגה רשות המיסים, מאפשר למגישי הבקשות להצהיר על נכסים או כספים שלא היו גלויים בפני רשות המיסים, ולשלם עליהם מס כדבעי, וזאת בתמורה לחסינות מהעמדה לדין. הרציונל הוא שכך רשות המיסים הרוויחה הכנסות שאחרת כנראה שהיא לא הייתה מצליחה להגיע אליהן (היות ומדובר היה בכספים שלא היו גלויים בפניה), ומנגד הנישומים הרוויחו "ראש שקט", ובמקום להלבין את הכספים בדרכים לא חוקיות, שילמו מיסים לפי שומה מדויקת וחוקית, ובמקרים רבים ללא קנס על הקרן (כלומר, שילמו רק את מה שהחוק דורש ממילא, לא מעבר).
רו"ח גיא הירשפלד משטיינמץ עמינח, התראיין לכלכליסט על רקע הסיום הצפוי של נוהל גילוי מרצון, ובעצם קבל על ההחלטה שלא לסיים את הנוהל בסוף 2019. לפי הירשפלד זו לא הפעם הראשונה שהתוכנית כבר "הסתיימה": למעשה, התוכנית החלה כהוראת שעה כבר לפני עשור, ובכל פעם הוארכה שוב באופן זמני. יתכן שרשות המיסים רצתה לשדר לנישומים ולמבקשים בכוח שהזמן אוזל, וחייבים לפעול בטרם תחלוף ההזדמנות. עם זאת, רואי החשבון ממשרד שטיינמץ עמינח, אומרים כי ההרגשה הפעם היא אחרת: "רשות המיסים כבר סיימה את התוכנית בסוף 2017, ואכן לא היה ניתן להגיש בקשות לתקופה מסוימת. לאחר מכן, הוארכה שוב התוכנית, אולם האפשרות להגיש בקשות באופן אנונימי חלפה בסוף 2018 ולא חזרה עוד, בדיוק כפי שטענו ברשות המיסים. כיום ניתן להגיש רק בקשות שפרטי המבקש בהן גלויים, ועל פניו, גם זה אמור לחלוף".
הוראת שעה? צו השעה!
לפי רו"ח גיא הירשפלד מפירמת שטיינמץ עמינח, אין היגיון לסיים את תוכנית הגילוי מרצון, ויש להעביר אותה בחקיקה כתוכנית קבועה. לפי הירשפלד, במדינות רבות בעולם נהוג לאפשר לנישומים להגיש בקשות במסגרת הליכים של גילוי מרצון או הליכים דומים. לרשות המיסים אין סיבה להתנכל דווקא לאלו שבוחרים לשלם מס למרות שהצליחו להישאר מתחת לרדאר.
עם זאת, אומר רו"ח גיא הירשפלד מפירמת שטיינמץ עמינח, בין אם התוכנית תוארך ובין אם לאו, מומלץ למהר ולהגיש בקשות לגילוי מרצון למי "שעומד בקריטריונים" (קרי יש לו הכנסות או נכסים לא מדווחים): מי שבונה על זה שרשות המיסים לא תעלה עליו, חי בעצם בעולם האתמול. כיום רשות המיסים בודקת בערך 4% מתיקי המס שלה, ושכירים לא חייבים בהגשת דוחות מס הכנסה, אז היא בכלל לא בודקת את עניינם. עם זאת, ברור כי המצב הזה משתנה כיום, ובעתיד הקרוב מאד יהיה קשה עד בלתי אפשרי להעלים כספים או הכנסות. רשות המיסים יוצרת שיתופי פעולה של החלפת מידע עם רשויות מקבילות בעולם. כיום הבעיה של הרשות היא לא לקבל את המידע, אלא מה לעשות איתו, שהרי הרשות מוצפת במידע" אומר רו"ח גיא הירשפלד מפירמת שטיינמץ עמינח.
"ברגע שהרשות תתייעל בניצול המידע שברשותה",אומר רו"ח גיא הירשפלד מפירמת שטיינמץ עמינח, "היא תאתר חלק משמעותי מן הכספים המוסתרים כיום, ואז אותם אנשים לא יוכלו לרחוץ בניקיון כפיהם, ולטעון שהם מבקשים לפנות בבקשה לגילוי מרצון מתום לב. העיקרון שעומד בלב התוכנית הרי, הוא שהמבקשים פנו לרשות מיוזמתם. אם הרשות מצליחה לאתר את אותו אדם לפני שהוא בא אליה בבקשה לגילוי מרצון, הרשות לא תחמול עליו".
Leave a Reply