
אם יש בארנקכם דולר אמריקאי מדי פעם, ודאי שמתם לב לפירמידה המצוירת עליו עם הכיתוב "Annuit cœptis", כאשר בקצה עין מסתורית מביטה מלמעלה. מדוע הפך הציור הזה לחותם הרשמי של ארה"ב, ומשם יובא לדולר? האגדה מספרת כי הדבר קשור בהיותם של האבות המייסדים של ארה"ב, חברים במסדר 'הבונים החופשיים', והסמל הזה הוא מחווה לארגון. אולם בלי קשר לסיבה, העין הזאת מסמלת כיום משהו אחר: הפיקוח של ממשלת ארה"ב אחר הכסף שלה.
בשנת 2010, עבר בבית הנבחרים בארה"ב חוק הפטק"א (FATCA). החוק מחייב כל אזרח אמריקאי לתת דיווח על כספים שיש לו מחוץ ארה"ב, ונועד בעצם למנוע הסתרת כספים על ידי תושבים אמריקאים. כוחו של החוק נמצא בתחולה העצומה שלו: בעקבות חוק הפטק"א, כל אדם שאפילו מחזיק גרין קארד ומתגורר מחוץ לארה"ב, מחויב להצהיר על חשבונות הבנק שלו ונכסים פיננסיים נוספים בבעלותו כלפי רשויות המס האמריקאיות.
החוק נאכף על ידי המוסדות הפיננסיים בכל העולם, אשר דורשים מכל לקוח שלהם להצהיר בעניין זיקתו או חוסר זיקתו לארה"ב. ממשלת ארה"ב אמנם לא יכולה להטיל סנקציות פליליות על בנקים וקרנות שלא ישתפו פעולה איתה, אולם, אם אותם בנקים חפצי חיים, הם יודעים שכדאי להם לשתף פעולה, אחרת לא יוכלו לעשות עסקים עם אף גוף הרשום בארה"ב. בישראל למשל, בנק לאומי שילם קנס לרשויות בארה"ב על סך 270,000,000 שקל בגין חשדות שהסתיר מידע מן הרשויות בארה"ב. כלומר, בנק לאומי היה צריך לשלם את הקנס רק בשביל הזכות שתהיה לו האפשרות לעבוד עם ארה"ב.
אזרח אמריקאי? חלה עליך חובת דיווח
כיום כל בנק בישראל, וכן גופים פיננסיים נוספים כמו חברות ביטוח, קרנות וכדומה, מחתימים כל לקוח שלהם על הצהרה לפי חוק ה-FATCA: כל לקוח חייב להצהיר האם הוא אזרח ארה"ב. במידה ויש לאותו לקוח אזרחות אמריקאית, עליו לציין מספר סושיאל סקיוריטי להצהיר שהוא משלם מיסים לפי החוק לרשויות המס בארה"ב. מי שממלא פרטים שגויים בטופס מסתכן בעבירה פלילית. מי שמסרב לחתום על הטופס, נכנס לרשימה שהמוסדות הפיננסיים בישראל מעבירים לרשויות המס בארה"ב: כל מוסד פיננסי מעביר כל כמה זמן רשימות של אנשים שהוא חושד בהם כי יש להם אזרחות אמריקאית והוא מסתיר אותה מפני רשויות המס בארה"ב. מדובר באנשים שסירבו לחתום על הצהרת הפטק"א, אך גם אנשים שהבנק יודע עליהם כל מיני פרטים "מחשידים", כמו הורים שגרים בארה"ב, נכס נדל"ן בארה"ב, בן זוג מארה"ב וכדומה.
גם במקרים שבהם הלקוחות מחזיקים בחשבון הבנק שלהם כבר זמן מה, עוד לפני שהחלו ליישם את נהלי הפטק"א, בכל אינטראקציה שלהם עם הבנק או הגוף הפיננסי, אותו גוף עשוי לבקש מהם להצהיר כי אין להם אזרחות אמריקאית. בסופו של דבר, כל ישראלי המחזיק באיזשהו חשבון כלשהו, יצהיר על זיקתו או חוסר זיקתו לארה"ב. הבנקים והמוסדות אף סורקים אחר הלקוחות שלהם, ומנסים לאתר את אלו שלא הגיעו אליהם, כדי לוודא שאין להם זיקה לארה"ב, וזאת משום החשש לקנסות מן השלטונות האמריקאיים.
חשוב לציין בהקשר הזה, כי לפי החוק בארה"ב, כל אזרח ארה"ב חייב לדווח לרשויות על ההכנסות שלו בכל שנה, לא משנה היכן ההכנסות הללו נוצרו. אין המשמעות שאותו אזרח יהיה חייב לשלם מס הכנסה (יש הרי אמנות למניעת כפל מס בין ארה"ב לישראל), אך לכל הפחות, עליו לדווח על ההכנסות (בניגוד לישראל למשל). כמו כן, על אותו אדם להגיש בכל שנה טופס FBAR, משהו דומה להצהרת הון בישראל (בניגוד לישראלים, אשר לא מחייבים שכירים בהצהרת הון ודיווחים עצמאיים למס הכנסה).
ישראלים אשר טרם הסדירו את ענייניהם מול רשויות המס בארה"ב, חשוב שיעשו זאת בטרם יגיעו אליהם הרשויות באופן יזום, על מנת להימנע מקנסות ותשלומים מיותרים.
Leave a Reply